24 časa u Firenci

Firenca, kreativna prestonica Italije, je najlepši renesansni grad i romantično mesto za putovanje udvoje.

Putovanja 13.12.2016 | 11:58
24 časa u Firenci
Za Firencu je malo jedan dan, ali jedno je sigurno - u ovaj grad ne treba doći kolima, jer parkinga u centru gotovo da nema.

7.00
U Firenci treba ustati veoma rano i još pre doručka otići do Trga Mikelanđelo (na brdu) kako bi se kraj kopije Davida uhvatilo ružičasto jutro. To je najlepši pogled na grad, jer sunce prvo osvetli narandžasto lišće, pa krovove i, na kraju, reku Arno.

9.00
Posle doručka treba pravo otići u Galeriju "Ufici", jer ova kolekcija renesansne umetnosti čini Firencu jedinstvenom u svetu. Što ranije dođete, to bolje, jer redovi za Mikelanđela, Da Vinčija, Rafaela i Botičelija mogu da budu zastrašujući.

11.00
Most Vekio je jedan od najčuvenijih u Italiji, a jedini je tokom Drugog svetskog rata preživeo bombardovanje. Tu su se nalazile juvelirnice, a sada je prepun turista. Zbog toga je lepše popiti kafu sa pogledom na Ponte Vekio.

12.00
U Italiji se rano ruča, a najbolje mesto je Pjaca dela Sinjorija. To je glavni trg okružen istorijskim zgradama i restoranima. Treba proučiti stek "Fiorentina". 14.00
Popodne se može provesti oko Duoma, čuvene ogromne katedrale iz 13. veka. Fasada je izuzetna, ulazak se ne plaća. Do vrha ima 463 stepenika. Đotov zvonik je visok 82 metra, a pogled sa vrha zadivljujući. Pored se nalazi Krstionica, a na ćošku najstarija zgrada u kojoj je, navodno, boravio Dante. 16.00
Galerija Akademija je pravo mesto za ljubitelje umetnosti, jer se tu nalazi originalni Mikelanđelov David, ali i mnoga druga svetski poznata dela. Otvorena je do 19 časova.

18.00
Mnoge radnje rade dvokratno, a ulica za šopingholičare je Tornabuoni. Daleko je zanimljivije lutati uličicama poput Spada u kojima nisu toliko poznati brendovi, već lokalni butici. Firenca je čuvena po odličnoj obradi kože.

20.00
Najbolje piće pre i posle večere je na Pjaca Sant Ambrozio gde svi piju vino, koktele i razne aperitive.

 Novosti
foto:internet

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar