Sedam najhladnijih mjesta za život

Ako se na hladnije vreme još niste navikli, možda pomogne lista mesta u svetu koja su mnogo, mnogo hladnija od naših krajeva.

Putovanja 25.11.2016 | 13:52
Sedam najhladnijih mjesta za život
Ojmjakon
Najhladnije trajno naseljeno mesto na svetu je Ojmjakon, mesto u istoimenoj dolini na severoistoku Rusije. Prosečna temperatura tokom januara tamo iznosi minus 50 stepeni Celzijusovih. Sam naziv sela u prevodu znači 'voda koja se ne zamrzava' jer se u blizini nalaze termalni izvori.

Oko 500 meštana bori se s problemima koji su nama u toplijim krajevima nezamislivi. Smrzava im se mastilo u naliv-peru, naočare se lepe za lice, a mobilni telefoni na tim temperaturama ne rade. Problem su i sahrane jer je zemlja zamrznuta pa se nekoliko dana ranije na zemlji pali vatra, a u rupe koje nastaju gura se užareni ugalj kako bi mogao da se iskopa grob. Automobile ne gase iz straha da ujutro neće moći da ih upale. Uglavnom se greju na drva i ugalj. Škole se zatvaraju samo ako temperatura padne ispod minus 52 stepena Celzijusovih.

Verhojansk, Rusija
Prema podacima iz 2002, u ovom gradiću živi 1.434 ljudi. Verhojansk se nalazi u sibirskim prostranstvima, a vlasti su još pre Staljinove ere tamo proterivale političke neistomišljenike. Prosečna temperatura u januaru iznosi 45 stepeni ispod nule, a najhladnija temperatura ikad izmerena je 1892, kad je živa pokazivala minus 67,7 stepeni Celzijusovih!

Internešnal fols, Minesota
Internešnal fols jedno je od najhladnijih mesta u SAD. Nalazi se na granici s Kanadom, a dom je nešto više od 6.000 stanovnika. Prosečna temperatura u prvom mesecu iznosi neprijatnih -19 stepeni.

Frejzer, Kolorado
Selo koje leži na 3.000 metara nadmorske visine nalazi se u blizini popularnog skijališta, a u njemu živi 910 ljudi. Prosečna godišnja temperatura iznosi 0 stepeni Celzijusovih, a u junu i ispod nule. Frejzer i Internešnal fols dugo su vodili bitku oko titule "Icebox of the Nation", koja je na kraju ipak pripala gradu u Minesoti.

Jakutsk, Rusija
Već u septembru sve počinje lagano da se smrzava, a takva je situacija sve do marta. U januaru prosek temperature iznosi 36 stepeni ispod nule, ali oko 200.000 stanovnika vremenom se naviklo na ovu klimu. Na primer, grad ima brojna pozorišta, muzeje, pa čak i zoološki vrt, u kojem verovatno najviše uživaju polarni medvedi.

Hel, Norveška
Ovo mesto postalo je naširoko poznato zahvaljujući svom imenu. U "Pakao" dolaze mnogi turisti samo da bi se slikali pored natpisa na kojem piše 'Hell', ali većina ipak dolazi kada otopli. Od decembra do marta tamo vladaju led i sneg, pa je Hel pogodniji za pingvine nego za ljude.

Ulan Bator
Ulan Bator u Mongoliji smatra se najhladnijim glavnim gradom na svetu. Nalazi se u mongolskim stepama na oko 1300 metara nadmorske visine. U januaru se temperatura ne penje iznad minus 16 stepeni.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar