Zanimljivosti o Las Vegasu o kojima niko ne priča

Naravno, svima nam je Las Vegas najpoznatiji po kocki i zabavi, ali grad od šesto hiljada duša ipak je mnogo više od toga.

Putovanja 19.11.2016 | 10:38
Zanimljivosti o Las Vegasu o kojima niko ne priča
U svakom slučaju, do sad ste ga vezivali samo za kockanje i lude provode, ali nakon sledećih 10 činjenica, možda počnete da ga spominjete i po nekim drugim stvarima.

1. Nekadašnji posetioci uživali su u ATOMSKIM bombama

Kako, molim?! Pa jednostavno. Sredinom pedesetih u Nevadi su se testirale nuklearne bombe, otprilike stotinak kilometara od grada. Za to vreme gosti su bezbrižno ostavljali ili uzimali novac u kazinima, a potom bi izlazili napolje i posmatrali ogroman oblak prašine koji bi eksplozija izazvala. Išlo se čak toliko daleko pa se i birala "Mis atomske bombe", a više o svemu ovome, ako vas put nanese u Vegas, možete naučiti u Nacionalnom muzeju za testiranje atomskog oružja.

2. Grad je prilično "mlad"

Ako se pitate zašto je Karson Siti postao glavni grad Nevade 1864. godine, a ne Las Vegas, odgovor je i više nego jednostavan. Naime, Vegas tada uopšte nije postojao. Grad se na mapama našao tek 1905. godine, kao jedna od stanica na železničkoj liniji.

3. U njemu postoji jedan prilično čudan muzej…

U blizini Trampovog hotela (čisto da spomenemo i novog predsednika) smestio se Erotski zavičajni muzej. Na ogromnom prostoru nalazi se sve što ima veze sa seksom i erotikom.

4. Ali i muzej koji nam se čini kao sjajna ideja

Vegas je grad koji stalno ide napred, kao da se drži onog olimpijskog gesla "brže, više, jače". Grad je pun svetla, reklama i blještavila, a i ona se prilično često menjaju. E pa sad, ne završavaju sve u smeću, već ih dobar deo mir pronađe u Neonskom muzeju. Tu se nalaze neke zaista slavne reklame, poput one iz 1952., koje je pozivala ljude u Vegas tek kad je postajao meka kocke.

5. Grad ima šine, ali se njima ne vozi

Ironično je to za grad koji je nastao upravo zahvaljujući industrijalizaciji i železničkoj mreži. Šine su još tu, ali vozova nema i njima ne možete doći do Vegasa. Ipak, možete ih videti, jer se nalaze kao svedok prošlosti drugačijeg Vegasa.

6. Najslavniji znak grada uopšte se ne nalazi u Las Vegasu

Slavni znak na kojem piše "Welcome to Fabulous Las Vegas" zapravo se nalazi nekoliko kilometara izvan grada, u mestu znakovitog naziva "Paradise". Međutim, nema veze, jer ko je naumio da dođe do Vegasa, teško da će ga ova tabla zbuniti.

7. U blizini možete skijati

Ne brinite, ovo nije skijanje kao ono u Dubaiju, koji ima ski stazu unutar trgovačkog centra. U blizini se nalazi rizort Heavenly, koji je dom 97 staza. Ok, "blizina" iznosi 725 kilometara, ali vazdušna povezanost je sjajna, a verujemo da nemate ništa ni protiv vožnje automobilom.

8. Kako bi videli Veliki kanjon, nije potrebno ići u Arizonu

Impresivni Veliki kanjon i grad imaju sjajan partnerski odnos. Postoji nekoliko putničkih agencija koje će vas odvesti do kanjona, gde se možete provozati helikopterom. Naravno, ovo dosta i košta. A ako ne možete da priuštite let helikopterom, u blizini Vegasa ima nekoliko visokih planina koje možete obići.

9. Nije glavni grad Nevade

Da, kao što smo već spomenuli, glavni grad je Karson Siti, uprkos tome što je Vegas daleko najveći grad. Jer ako ga posmatrate sa širom okolinom, doći ćete do brojke od 2,3 miliona stanovnika. S druge strane, u Karsonu živi tek nešto više od 50 hiljada duša. Ovo i nije redak slučaju u SAD-u, jer na primer, nije ni Los Anđeles glavni grad Kalifornije, već ta čast pripada Sakramentu.

10. Nemojte ga pobrkati s drugim Las Vegasom

Da, u saveznoj državi Nju Meksiko, nalazi se grad koji se takođe zove Las Vegas i do kojeg, igrom slučaja, možete doći vozom. Ipak, taj Vegas ima tek oko 15 hiljada stanovnika, a njegov nadimak glasi "drugi Las Vegas".

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

20.11.2016 05:34

Sto je neko pametan ovo pisao,nema pojma,suplja prica,nista nije tacno

ODGOVORITE