10 stvari koje treba da izbjegavate u Parizu

Verovatno ste do sada mnogo puta čitali o najpopularnijim turističkim atrakcijama u Parizu - onima koje obavezno treba da vidite prilikom posete. Ali, da li ste se zapitali šta bi trebalo da izbegnete ili gde da provedete najmanje vremena?

Putovanja 17.11.2016 | 11:46
10 stvari koje treba da izbjegavate u Parizu
Kao jedno od najvećih turističkih središta na svetu, Pariz je pun mamaca za turiste.

Ako se ne želite da se dosađujete ili očajavate, pratite ova uputstva.

1. Ne trošite sve vreme na poznate turističke atrakcije

Najveća greška koju možete da napravite kao turista je da igrate na sigurno. Naravno da ćete obići Jelisejksa polja i Ajfelov toranj, ali obiđite i njihovu okolinu. Ako imate želju da doživite pravi Pariz, morate da odlutate u njegove fascinante stambene četvrti, komunicirate s lokalcima i dozvolite sebi da naletite na mesta koja se ne spominju u turističkim vodičima.

2. Suvenirnice? Bolje ne.

Razumljivo je da kući želite da odnesete nešto tipično pariško, što će vas večno podsećati na putovanje, ali suvenirnice, koje ciljaju baš na turiste, su izuzetno skupe. Možda bi bolje bilo da potražite neki trg ili buvljak i pronađete neki predmet koji će imati istu funkciju, a izaći vas jeftinije. Osim toga, možda u potrazi za buvljakom budete doživeli i neku pustolovinu.

3. Povedite računa o odabiru restorana

Ukoliko smatrate da je Pariz raj za gastronome i da tamo ne postoje loša hrana ili vino, u velikoj ste zabludi. Mnogi prodavci ulične hrane i restorani služe ustajalu hranu bez ukusa, koju naplaćuju po visokoj ceni. Naravno, pretežno se nalaze u delovima grada u koje hrle turisti - okolini katedrale Noter Dam, Ajfelovog tornja i drugih poznatih znamenitosti. Zato glad utolite na nekom drugom mestu, na primer u restoranima “Chartier”, “Chez Gladines”, “La Table du Marquis”...

4. Izbegavajte supermarkete i ostale lance

Mnogi biraju supermarkete jer vole poznate ukuse, jednostavno ne vole da eksperimentišu, ili mnogo vole brzu hranu. Ali, kada ste već na putu, ako vam se baš jede brza hrana, bolje iskusite lokalnu.

5. Ako želite da se priključite nekoj turi obilaska, obavezno prvo proverite vodiče!

S obzirom na to da se u Parizu mnoge firme bave turističkim turama, ako ste baš odlučili da želite profesionalnog vodiča, proverite koji su bolji, jer postoji i mnogo onih koje će vas ‘opljačkati’ i pružiti ne baš kvalitetnu uslugu.

Savete uvek možete da potražite na TripAdvisoru, a mi vam savetujemo ove: “Bateaux-Mouches” i “Bateaux Parisiens” ako želite na turu brodom po Seni, ako vas zanima tematska istorijska pešačka tura tu su “Context Travel” i “Discover Paris”, za hop-on hop-off bus ture najbolji je “L'Open”, a za biciklističke “Fat Tire”. Za prave gurmane tu je “Paris Tasting Passport”.

Što se muzeja tiče, radije se oslonite na vodiče u samim ustanovama.

6. Nemojte da prenatrpate svoj raspored

Dve, tri lokacije po danu sasvim su dovoljne za ‘pošteni’ obilazak. Uostalom, najbolje je i zalutati negde, pa otkriti nešto sasvim novo .

7. Nemojte očekivati da Pariz bude kao na filmu

Obično je i bolji, ali ponekad ume da bude gori (kao i u svakom velegradu, mogu da se šire "mirisi").

8. Pazite na bezbednost

Iako je vrlo bezbedan za jedan velegrad, džeparoša ima mnogo, naročito u metrou. Takođe, ukoliko ste žensko, a sami ste na putovanju, pripazite se noću.

9. Ne sudite Parižanima po stereotipima

Iako mogu da budu bezobrazni, uglavnom su vrlo ljubazni i žele da pomognu.

10. Nemojte da propuste da uradite domaći zadatak: proučite sve o gradu pre nego što stignete

Proučite, pre svega, istoriju grada. Tako ćete ga bolje razumeti, ali i sam doživljaj Pariza će biti mnogo bolji.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cups

17.11.2016 10:50

Prvo izbjegavati Pariz kao Pariz i to je to.

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

18.11.2016 00:05

Ne ici u istocni dio Pariza koji je crnacki i poznat po nacilju, pljackama, i mnogo cemu jos sto vas moze skupo kostati