Dvoje Kanađana "preživjelo" noć u Drakulinom zamku

Brat i sestra iz Kanade bili su prvi gosti koji su proveli noć u Drakulinom zamku u Rumuniji posle skoro 70 godina, što im je upriličeno u Noći veštica kao pobednicima takmičenja koje je organizovao jedan američki sajt.

Putovanja 02.11.2016 | 08:16
Dvoje Kanađana "preživjelo" noć u Drakulinom zamku
U takmičenju sajta Airbnb učestvovalo je 88.000 ljudi, u želji da dobiju priliku da večeraju i prespavaju u zamku.

Pobedili su brat i sestra koji su, u odgovoru na nagradno pitanje šta bi rekli Drakuli kada bi ga sreli, opisali kako je njihov deda Devendra P. Varma, stručnjak za engleske gotske priče i legende o vampirima, posetio tu tvrđavu 1971.

Kanađani Robin i Tami Varma stigli su u zamak u Karpatima kočijom, juče u sumrak, a dočekao ih je Dakre Stoker, čukununuk Brama Stokera koji je 1897. godine napisao strašan roman o grofu Drakuli.

Večerali su pileći paprikaš i pili crveno vino, uz zvuke gudačkog kvarteta, pre nego što su legli u mrtvačke sanduke obložene crvenim somotom, ali san im nije dolazio na oči.

Cele noći je ledeni vetar zavijao oko gotskog utvrđenja u Transilvaniji koje je inspirisalo legendu o Drakuli, ali to Robinu Varmi, doktorandu političkih nauka, nije toliko smetalo da zaspi koliko neprestano čavrljanje njegove sestre.

"Stavio je poklopac preko sanduka da bi mogao da zaspi...Nije više mogao da me sluša kako pričam", rekla je danas njegova sestra Tami Varma, američkoj agenciji iz Otave koja je organizator događaja.

Goste iz Kanade u zamku je protekle noći prestrašio nekakav misteriozni zvuk.

"Imali smo snažan osećaj da hodnicima zamka hodaju neki nevidljivi gosti. Ipak, preživeli smo do izlaska sunca", rekla je Tami Varma.

Sajt Airbnb, koji se bavi rezervacijama turističkih lokacija, 17. oktobra je objavio konkurs čiji su pobednici proveli noć u Drakulinom dvorcu, a od učesnika konkursa je traženo da iskoriste svoj "vampirski duh" i zamisle šta bi rekli grofu Drakuli kada bi ga sreli.

Gostima je, kada su ostali sami posle večere, omogućeno da legnu u mrtvačke sanduke, baš kao što je i grof Drakula radio u strašnom romanu koji je tu legendu učinio popularnom, s tim da su im, ukoliko im to bude isuviše jezivo, na raspolaganju bili i kreveti.

Ovaj zamak je poznat po vezi sa Vladom, princom koji je zaista tamo živeo u 15. veku i imao okrutan običaj da svoje žrtve probada koristeći kolac, što je bila inspiracija za priču o grofu Drakuli.

Drakulin zamak je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Rumuniji, sa više od 630.000 posetilaca godišnje, a u njemu niko nije prespavao još od 1948. godine, navodi američka agencija.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar