"Dobili smo zadatak da rušimo Jugoslaviju"

Nekadašnji agent američke tajne službe CIA Robert Baer tvrdi da su on i grupa američkih agenata s kojima je radio devedesetih godina imali na raspolaganju milione dolara budžeta za razbijanje Jugoslavije.

Republika Srpska 26.03.2016 | 07:15
"Dobili smo zadatak da rušimo Jugoslaviju"

Autor knjige "Tajne Bele kuće" otkrio je na promociji u Kvebeku, u Kanadi, da su od CIA dobili naglog da šireći mržnju izazovu raspad Jugoslavije.Baer je inače bio jedan od vodećih obaveštajaca CIA polovinom devedesetih..

.- Dobio sam instrukcije da je Slovenija spremna da proglasi nezavisnost. Dat nam je novac, nekoliko miliona dolara, da finansiramo razne nevladine organizacije, opoziciju, ali i političare koji su raspirivali mržnju - posvedočio je Baer koji nije bio ko god u CIA već iskusni obaveštajac koji je u "Firmi" radio 21 godinu, a praksu sticao u Madrasu i Nju Delhiju, Bejrutu, Kartumu, Parizu, Dušanbeu, Maroku, Jugoslaviji i delu Iraka u kojem žive Kurdi.

Po jednoj od njegovih knjiga snimljen je i holivudski film Sirijana, u kojem ga je glumio Džordž Kluni, koji je za tu ulogu dobio i Oskara. Baer je po okončanju obaveštajne karijere radio i za ugledne časopise poput Veniti fera, Vol strit žurnala, Vašington posta, ali i za internet izdanje magazina Tajm.

Pre desetak godina Baer je jednom novinaru otkrio kako se CIA ophodi prema osumnjičenima za terorizam: Ako želiš da ga ozbiljno ispitaju, pošalji ga u Jordan, ako želiš da ga muče, pošalji ga u Siriju, a ako želiš da iščezne s lica zemlje, pošalji ga u Egipat.Kada je okončao karijeru u CIA, agencija ga je odlikovala medaljom, a kad je reč o angažmanu u Jugoslaviji rekao je sledeće:- Došao sam helikopterom sa još tri agenta.

Sleteli smo u Sarajevo 12. januara 1991. Naš posao bio je da držimo na oku navodne srpske teroriste za koje smo očekivali da napadnu Sarajevo, a koji su delovali u okviru grupe koja je želela da izvede niz bombaških napada kao odgovor na namere vlasti BiH da izađu iz SFRJ.Međutim, naš štab nas je slagao!

Takva srpska grupa nije ni postojala, ni grupa, ni teroristi! Naš zadatak bio je da dižemo paniku među bosanskim političarima...da im napunimo glavu idejom da će Srbi napasti.

Baer dodaje i da je cilj antisrpske propagande bio da se republike zavade i odvoje od Jugoslavije kao i da se nađe žrtveno jagnje koje će biti okrivljeno i odgovorno za rat i nasilje. Srbija je izabrana jer je bila naslednica Jugoslavije. Operacija razbijanja Jugoslavije zvala se "Istina", mada je bila sve drugo...

Koji političari su radili za CIA?Na pitanje ko su političari koje je plaćala CIA, Baer je označio sledeće ljude: Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, mnogi savetnici i službenici, ali i neki srpski generali, novinari...

"Srebrenica je politički marketing"Baer je na pitanje o Srebrenici, koja u svetu slovi za simbol navodnog srpskog zverstva, rekao da je Srebrenica preuveličana priča u kojoj su mnogi ljudi nažalost izmanipulisani.

- Broj žrtava u Srebrenici potpuno je isti kao i broj ubijenih Srba, ali je Srebrenica politički marketing. Šef mi je nekoliko meseci pre navodnog zločina u Srebrenici u više navrata ponovio da će ime tog gradića uskoro biti udarna vest u celom svetu. Kad sam ga upitao zašto, rekao mi je videćeš - otkriva Baer i dodaje da je Srebrenica žrtvovana da Americi bude izgovor za napad na Srbe zbog njihovih navodnih zločina.

Izvor: Kurir

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Cuvar

26.03.2016 06:36

Otidji u Ag I spasi Radovana odmah .

ODGOVORITE
Name

zoki

26.03.2016 08:44

Ovo je krajnje amaterski napisano..Daj sklonite ovaj text,bas je sramotan..

Name

AA - RE ZOKI

26.03.2016 09:48

Pa je li misliš da to nije istina, pa jesi li čitao na jednom od portala neki dan šta je CIA predviđala gdje bi JUgoslavija bila do 2020 gdine, pa onda skontaj kako ti je RS nastala voljom naroda, nije voljom naroda nego voljom CIA-e i dok CIA bude htjela dotad će i postojati, a oni će preko korporacija koje kontrolišu slijevati milijarde u svoje džepove...

Name

Nemanja

26.03.2016 11:16

Znaci li to da je i Mile Dodik bio na njihovom spisku 1998?

Name

vuper

26.03.2016 06:46

Jeli bogati, jesi ti to sam smislio ili ti neko pomagao. Jesi otkrio ameriku se ti sr..em. To niko nezna. Stasi hteo da kazes da se narod sam organizovao. Svakakvih budala po nama s.....

ODGOVORITE
Name

Crni

26.03.2016 06:48

I baš Milošević Karadžić , Šešelj morali su to da odrade

ODGOVORITE
Name

Re crni

26.03.2016 07:10

Ne jarane sad ce svi nastojati da kazu da onaj sarplaninac i nije kriv,narod srpski samo tone dublje i dublje

Name

realan

26.03.2016 07:53

šta ti CRNI tražiš ovdje?

Name

Nesodoboj

26.03.2016 07:14

Steta sto se mozda nikad nece saznati prava istina. A srbi krivi za sve. To ce onda da se iskoristi kao izgovor kad se budu cineli zlocini protiv srba.jel se oni svi smatraju zrtvama a srbi agresorom.

ODGOVORITE
Name

mami

27.03.2016 15:03

Nikada i nikome moj srpski narod nije cinio zlocin niti je zgazio vojnickom cizmom tudju teritoriju. A krvavo kolo na sred Srbije igrali su turci, bugari, austrijanci,nemci, italijani, siptari i NATO ( Evropa i Amerika )!

Name

KS

26.03.2016 07:16

I...ko je poceo rat?

ODGOVORITE
Name

sasa

26.03.2016 07:31

Hajde da je tako, ali on mora doći na plodno tlo da nesto tako odradi. E to me boli koje smo mi ovce...a i danas.

ODGOVORITE
Name

Neđo.26.Mart.2016.

26.03.2016 07:42

Taj agent da je pošten čovek,ošao bi u,Hag i ispričao pravu istinu.Ali nije jer je pošten kao,Klinton,Vesner Klark i ostala bagra,Američka,tosu kauboji,oni nemogu bez rata,ako rata nema,Amerika ga mora napraviti.Posle ulaze kao mirotvorci da plačkaju državu na njihov prefinjeni način.Kojoj državi je,Amerika pomogla,tu su državu,Amerikanci oplačkali i na kraju ta država je ostala večiti dužnik,Ameriki.Merikanci su više uradili zločina posvetu nego,HITLER,ali jošnigde niko ih nije optužijo za zličine.Hitlera su barem osudili.Nema većih lopova od,Amera.Amerika je naseljena sa svih kontinenata. Jednog dana će doći crni petak,Amerima.

ODGOVORITE
Name

americka posla

26.03.2016 09:59

Zivim u USA. Taj agent je sada u penziji, radi/tezgari ko 'sigurnosni analiticar i svako vece je na CNN i kako komentarise dogadjaje u svijetu - 'prosipa pamet'.

Name

Sarajevo

26.03.2016 07:53

Ovo se zna i bez izjava bivsih CIA agenata.Zalosno je to sve ali opet s druge strane treba gledati napred.I pticama na grani je jasno da je mit velika Srbija zapravo samo paravan da se razbija Jugoslavija.Devedeset posto Srba u pocetku rata nije imalo veze o zivotu a kamoli da su se borili za veliku Srbiju.To je najveca glupost i laz.Polako su skidali partizanske kape i zvijezde tamo 93-e kad je vec bilo sve gotovo.Dakle Srbi su zadnji poceli prihvatati stanje da nema Jugoslavije i tek onda su pocele price o spajanju srpskih teritorija.Dakle ideja velike Srbije nije uzrok rata nego posljedica.A onaj ko je tezio separatizmu izaziva rat(Hrvati i muslimani),mislim da je suvisno pricati koliko ima dokaza da su rat htjeli i spremali se za njega.Sada je to sve prepricana prica al ostaje zal da smo ipak mogli bti skandinavci ma Balkanu a ne crna rupa sto danas i jesmo sem Slovenije.

ODGOVORITE
Name

Lose

26.03.2016 12:32

Jesi informisan, skroz. Zasto su Crnogorci i Makedonci otisli?

Name

Re lose

26.03.2016 12:55

Ista prica samo ste vi bili najivniji od makedonaca i crnogoraca.Zasto se pametnjakovicu ne pitas kako Srbija ne zarati sa C.Gorom i Makedonijom a postoji veliki procenat Srba i u tim republikama.Vi i Hrvati ste bili radikalniji,imate ustasku istoriju i genezu da mrzite i ubijate Srbe kroz istoriju.Zato nije moglo bez rata nazalost.Al dobili ste nista.Bih nikada nece biti normalna drzava i osudjena je na propast.Samo je stvar vremena i geopoliticke situacije.Predaleko je Turska...

Name

bluka

26.03.2016 08:04

Pametnim ljudima je odavno jasno zasto se raspala Yugoslavia i kako je Reganova administracija kao svoj prvi cilj postavila rusenje berlinskog zida i bivse Yu. Za te akcije su investirani milioni koje CIA dobija od narko kartela da im omoguci nesmetan rad. Ko je sve od danasnjih politicara saradnik CIA je lako dokazivo-to su oni koji su zgrnuli pocetni kapital svercom droge i slicnih supstanci (cigareta).

ODGOVORITE
Name

blbl

26.03.2016 08:14

Ovo je toliko naivno napisano da je za ne poverovati. Mozemo se mi koprcati posle presudjenog genocida ali nikada niko nece moci to izbrisati.

ODGOVORITE
Name

SDS

26.03.2016 10:45

Kakvog genocida, o čemu pričaš? Ne mlati...

Name

Kolumbo

26.03.2016 08:15

I poteče topla voda!

ODGOVORITE
Name

009

26.03.2016 08:33

Gluposti zive, sad sve neki experti izlaze na povrsinu a nama sve gore i gore. Sad svi znaju sve kako zasto kuda kome od koga protiv koga itd itd. Zasto nas ne puste svi ti silni strucnjaci da vec jednom pocnemo da zivimo kao i drugi civilizovani ljudi. Zasto???

ODGOVORITE
Name

goran

26.03.2016 08:47

Ovo citam 3 ili 4 put. Samo ponavljanje. Zasto bas danas. Svi mi znamo za scenario rusenja Juge. A nije ni danas nista drukcije. I Baja i ostali vrli politicari za novac bi prodali i rodjenu majku. Svaka cast pojedincima ali premalo je takvih.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

26.03.2016 08:53

Eto,znaci sva balkanska nesreca je devedesetih krenula iz Sarajeva,ne iz Beograda kako se to zeli da prikaze.Tako tvrdi ovaj "dusebriznik".Tako je bilo devedesetih a danas,odakle danas preti opasnost za mir na Balkanu?

ODGOVORITE
Name

Re Bogoljub

26.03.2016 09:02

Bas tako,svi krivi osim Srba?

Name

za re Bogoljub

26.03.2016 18:10

Da!

Name

Bilbija

26.03.2016 09:11

Ovo je samo potvrda glupim i naivnim Srbima da prestanu da blate svoje vodje.Mnogi su nasjeli na propagandu pa su pljuvali Milosevica,Karadzica,Mladica.A ocito je koja se svita udruzila tada da nas ocrni i uništi i da ove vodje nisu ni mogli bolje.Plus imamo vecito Petu Kolonu pogotovo u Srbiji koja bi nas i danas ponovo ocrnila i prodala za saku smrdljivih dolara.

ODGOVORITE
Name

borac

26.03.2016 09:19

Nekima se to svidjelo da i danas prave mrznju medju narodima.

ODGOVORITE
Name

Dopuna

26.03.2016 09:53

Nije mrznja od danas, nego od 1463., a saucesnicima i sledbenicima onih koji su od tada vise od 400 godina sjekli glave, ruke, noge i nabijali na koceve, Srbi su rekli "ostajte ovdje". Euforijom i mrznjom koja je stizala proteklih dana iz Sarajeva, jasno se stavlja do znanja , da je bilo koji oblik i primisli na suzivot jednostavno nemoguc.

Name

Vrle

26.03.2016 10:04

Nece nas unistiti presuda Radovanu ni galama iz Sarajeva nego opljackane milijarde od strane rezima. Njima sada sve ovo dobro dodje da se narod zabavi i skloni pogled od svakodnevnog lopovluka.

ODGOVORITE
Name

Re Vrle

26.03.2016 15:23

Stari recepat, sve jednostavno: Koristi gužvu. Šta možemo kada smo toliko naivni sa svim svojm preduslovima bistrine i pameti. Drugdje se trezveno pristupa situaciji, upoređuje po svim mogućim osnovama, zatim se tri puta mjeri pa onda siječe - ako treba. Mi to vrlo lako odokativnim (površinskim) metodom udarimo po svemu pa onda ispada obrnuto: tri puta siječem i svaki put ostanem kratkih rukava.

Name

MD

26.03.2016 10:08

Srbima se sudi za americke zlocine,koji cinizam!?Sve ce oni imati u svojoj kuci,samo polako.

ODGOVORITE
Name

Glupava

26.03.2016 10:21

Čuj ovo sr...e! Kao narod nije znao da nas je zapad na čelu sa Amerikom rasturio, naročito Srbiju! Potkupljivanje svih političara na ovim prostorima je tako normalna stvar! Samo je nadrljao narod! Izgubili najmilije! Danas žive u bedi i siromaštvu, bez ikakve perspektive! Znači CIA i dalje radi svoj posao! A da ne govorimo kako nam je zemlja najplodnija za sejanje mržnje prema jedni drugima!A naši političari, ni sami ne znaju šta imaju!

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

26.03.2016 10:39

Koliko je milona dotični "bivši" dobio za plasman ove nebulozne konstrukcije?

ODGOVORITE
Name

os

26.03.2016 11:14

Ovaj lik jest svojevremeno bio agent i sve što je radio, radio je po nalogu američke vlade. Danas on to objelodanjuje ali opet po nalogu američke vlade jer je došlo vrijeme da se to objavi pa ono što je uradjeno sa Jugoslavijom anulira odnosno pokuša uspostaviti nova, kapitalistička Jugoslavija kakva odgovara gazdama koji vladaju Amerikom i ostatkom kapitalističkog svijeta. Masonska politika je takva.

ODGOVORITE
Name

snouden

26.03.2016 11:42

Jos jedan dokaz o istini o onoj istini o kojoj srpski narod prica i nevin strada i stradao je ali se prave da je ne vide ,ne cuju jer ne zele ,zele da okrive pravoslavlje koje se napada unazad petsto godina od austrogarske,turske kolonije,i sad opet od Natoa i Vatikana.To su istorijske cinjenice i pokazatelji.

ODGOVORITE
Name

vaso

26.03.2016 12:41

Pa on se sam otkrio i priznao da je zakuhavao rat u BiH i Sarajevu.A to je bilo najlakše izvesti pucanjem iz snajpera po okupljenom narodu sa krova Holidey Inn-a,i za to ladno optužiti Srbe.

ODGOVORITE
Name

ssss

26.03.2016 13:55

AMERIKA JE JEDNO VELIKO G...O HOCE CELI SVET POD SVOJU SAPU A NA KRAJU CE DOBIRI K

ODGOVORITE
Name

BIH

26.03.2016 15:49

Sto se vi danas gospodo u BIH pa i u regionu nedogovorite,pa da se ljudski zivi.Taj covjek i CIA nije nista rekao sto vi niste znali ali ipak igrate na njihovu kartu radi licnih interesa isto kao i oni 90-tih godina politicari.Ajde onda budite ljudi dogovorite se da vas nemogu rasturati ko kruske.Pa neka se onda ovi cude kako ste za svoj narod i drzavu koju nedate.Ali su izgleda ovi danasnji sto vladaju pohlepniji za korupcijom i kriminalom mnogo vise od onih Devedesetih koji su jednu generaciju potpuno unistili.

ODGOVORITE
Name

prle

26.03.2016 16:53

Jedi govna.znamo mi to , ali samo da se malo saberemo i dozovemo pameti ...

ODGOVORITE