Analiza: U kojim su klubovima stasavali srpski reprezentativci?

Partizan daleko ispred svih, dva tima nestala sa mape! Jedan uskoro u Srpskoj ligi…!

 

Fudbal 27.03.2016 | 23:20
Analiza: U kojim su klubovima stasavali srpski reprezentativci?

Često ćete čuti kako je rad sa mladim igračima jedini spas za srpske klubove, hvaliće se fudbalski funkcioneri kako imaju supertalentovane klince u omladinskim selekcijama, kako smo po radu sa mladima u vrhu Evrope. Sudeći po izvozu, verovatno i jesmo, ali i tu bi trebalo imati na umu da ogroman broj igrača beži glavom bez obzira, jer u Superligi teško da može da obezbedi porodicu. To je, međutim, neka druga tema, ovaj put smo pokušali da utvrdimo ko to zaista najbolje radi sa decom i koji to klubovi državnom timu daju najviše repezentativaca.

Doduše, nije baš da su reprezentativni rezultati u poslednje vreme za bilo kakvu diku. Srpski fudbaler prvi put u istoriji propustiće tri velika takmičenja zaredom (EP 2012, SP 2014 i EP 2016). Iako smo kilometrima iza reprezentacije Nemačke, makar u jednoj stvari smo ispred svetskih prvaka. Dres Orlova u zvaničnim mečevima u prethodna dva ciklusa (kvalifikacije za SP i kvalifikacije za EP) oblačilo je čak 45 igrača! Poređenja radi, za Pancere su igrala 34, dok je za evropskog šampiona Španiju nastupao jedan igrač više nego za našu reprezentaciju.

Bilo kako, pozabavili smo se timovima u kojima su Orlovi prošli fudbalsko školovanje i odakle su kročili u svet seniora.

Igrači koji su branili boje Srbije u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa stasavali su u 22 različita kluba, od kojih su tri van Srbije, a dva su - već nestala. Proleter iz Zrenjanina i Hajduk iz Kula u međuvremenu su ugašeni zbog finansijske dubioze, a veliki problem muče i bivši klub Filipa Kostića i Luke Milivojevića Radnički iz Kragujevca, koji će se, sva je prilika, na leto preseliti u Srpsku ligu.

Zdravko Kuzmanović prošao je sve kategorije Bazela i zabeležio četiri utakmice za mladu reprezentaciju Švajcarske, ali se ipak odlučio za dres Orlova. Uz njega, i Neven Subotić je branio boje druge reprezentacije u mlađim kategorijama (SAD), pa je odabrao Srbiju u seniorskoj konkurenciji, dok je Nemanja Gudelj dete holandske NAC Brede.

Kada je reč o domaćim klubovima, najveći broj reprezentativaca ponikao je u Partizanu. Čak njih 12. Crvena zvezda tu stoji čak duplo gore, sa šest reprezentativaca, ako u njih računamo i Nemanju Matića i Filipa Đuričića, koji su se odmetnuli - u slučaju ovog prvog ne njegovom voljom - pre no što su stigli do prvog tima, ali se jesu školovali u Ljutice Bogdana. Situacija se sada menja, pošto je Radovan Ćurčić za prijateljske utakmice sa Poljskom i Estonijom pozvao i Marka Grujića i Nemanju Maksimovića, ali kako oni neće odigrati takmičarski minut pre početka kvalifikacija za Mundijal 2018. nema ih na ovom spisku.

Komentari / 0

Ostavite komentar