Ljudski robot za druženje sa starijima

Smeđokosa Nadin nežne kože i izražajnog lica nova je vrsta ljudskog robota koji bi jednoga dana, nadaju se naučnici, mogao da služi kao lični pomoćnik starijih osoba.

Informacione tehnologije 09.03.2016 | 10:00
Ljudski robot za druženje sa starijima

Robot Nadin visok 1,7 metara kopija je voditeljke projekta Nadi Talman, gostujuće profesorke na singapurskom tehnološkom institutu inovacija Nanijang koja je provela tri decenije na projektima stvaranja ljudskih robota.

Program koji pokreće Nadin omogućava robotu izražavanje različitih osećaja i pamćenje prethodnog razgovora. Nadin još nije u komercijalnoj upotrebi ali Talman predviđa da će se ljudski roboti jednoga dana koristiti kao družbenici za osobe koje pate od demencije.

"Ukoliko takvi ljudi ostanu sami brzo propadaju. Zato stalno moraju biti u interakciji", kaže Talman dodajući da će roboti poput Nadin moći da razgovara, ispriča priču ili odigra jednostavnu igru.

Talman i njen tim rade i na emotivnim robotima koji će moći da se igraju sa decom. Projekat je u ranoj fazi razvoja i nikakav prototip još ne postoji.

Dečiji robot moći će da odgovara na pitanja, pokazuje emocije i prepoznaje ljude. Osim što će služiti kao družbenici dečiji roboti moći će da paze na decu i upozore roditelje ili dadilju ukoliko se nešto loše dogodi, kaže Talman.

U planu je da dečiji robot 'nauči' različite jezike pa će tako služiti i kao didaktičko sredstvo za decu, dodaje ona.

"Deca imaju igračke ali one su uglavnom pasivne. Robot će biti aktivna igračka koja je u interakciji sa detetom", kaže Talman. "Moći će da pamti ono šta dete voli".

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar